Jaja na oko sa suhim mesom
Trebalo mi je vremena da naučim jesti jaje na oko bez kruha. Moj sistem je da pojedem svo bjelance i na kraju cijelo žumance stavim u usta i "zasladim" na taj način. Ovo je vrlo brz doručak i u prvoj fazi možete popratiti sa nekim domaćim kruhom.Recept
Sastojci
- Domaća jaja od pašnih kokica po želji- Suho meso po želji
- Morska sol
Uputstvo
Ugrijte neku zdravu masnoću za pečenje (kokosovo ulje, puter, maslo, loj, mast) i na nju stavite domaće (nipošto vakumirano) suho meso isjeckano na zalogajčiće i malo promješajte da postane mirisno i odmah na to razbijte koliko želite jaja i malo posolite sa morskom soli (imajte na umu slanoću suhog mesa pa ne pretjerujte). Kad je pečeno po Vašoj želji, istresite u tanjur i uživajte.Faze
Faza 1, 2, 3 i 4.Varijacije
- Faza 1: možete pratiti ovaj doručak domaćim kiselim kruhom (http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/09/kruh-od-kiselog-tijesta.html) ili nekom varijacijom žitarica, kao i domaćim kefirom ili čvrstim jogurtom.- Faza 1: možete na kraju pečenja jaje posuti rendanim žutim sirom ili tankom kriškom.
- Faza 1, 2, 3 i 4 može biti praćena nekim sezonskim povrćem (kuhanim ili svježim), voćem (pojesti voće prije jaja na prazan stomak) ili fermentiranim povrćem (što toplo preporučujem jer uz postojeća svojstva tog povrća koja su pojačana fermentacijom dobijete i blagotvorne probiotike).
- Faza 1, 2, 3 i 4: pokušajte posuti jaje nekim od začina. Začini su veoma korisni zbog mnoštva antioksidativnih svojstava. Probajte sljedeće začine ili kombinaciju istih: origano, kurkuma i biber (antioksidativno dejstvo kurkume je podržano sa crnim biberom), obična aleva paprika ili ljuta paprika ako to volite (dimljena paprika ili cayenne), bosiok ako pratite jelo sa paradajzom kao sezonskim povrćem, bijeli luk u granulama (ako pratite sa paprikom kao sezonskim povrćem) i slično.
Jaje sa sezonskim povrćem
Ova verzija Vam daje priliku da započnete dan sa jednom ili više kategorija koje su predložene u ovoj ishrani: krstašice ili boje. Pečeno jaje jako lijepo ide sa svježim sezonskim povrćem, osobito paradajzom, crvenom paprikom i svježom mrkvom.Recept
Sastojci
- Domaća jaja od pašnih kokica po želji- Neka kombinacija sezonskog povrća: paradajz, crvena paprika (ili žuta ali crvena sadrži više antioksidanta), mrkva, rotkvice, zelena salata sa rikulom, kupus salata (uključite i crveni kupus za antioksidativna svojstva), krastavac, ili po želji neko drugo povrće.
- Morska sol po želji
Uputstvo
Ugrijte neku zdravu masnoću za pečenje (kokosovo ulje, puter, maslo, loj, mast) i na to razbijte koliko želite jaja i posolite sa morskom soli. Dok se jaja peku izrežite sezonsko povrće. Kad je pečeno po Vašoj želji, istresite u tanjur, okružite povrćem i uživajte.Faze
Faza 1, 2, 3 i 4Varijacije
- Faza 1: možete pratiti ovaj doručak domaćim kiselim kruhom (http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/09/kruh-od-kiselog-tijesta.html) ili nekom varijacijom žitarica, kao i domaćim kefirom ili čvrstim jogurtom.- Faza 1: možete na kraju pečenja jaje posuti rendanim žutim sirom ili tankom kriškom.
- Faza 1, 2, 3 i 4 može biti praćena i nekim sezonskim voćem (pojesti voće prije jaja na prazan stomak) ili fermentiranim povrćem (što toplo preporučujem jer uz postojeća svojstva tog povrća koja su pojačana fermentacijom dobijete i blagotvorne probiotike).
- Faza 1, 2, 3 i 4: pokušajte posuti jaje nekim od začina. Začini su veoma korisni zbog mnoštva antioksidativnih svojstava. Probajte sljedeće začine ili kombinaciju istih: origano, kurkuma i biber (antioksidativno dejstvo kurkume je podržano sa crnim biberom), obična aleva paprika ili ljuta paprika ako to volite (dimljena paprika ili cayenne), bosiok ako pratite jelo sa paradajzom kao sezonskim povrćem, bijeli luk u granulama (ako pratite sa paprikom kao sezonskim povrćem) i slično.
- Faza 1, 2, 3 i 4: možete uz ovo ispeći i kriškice domaćeg suhog mesa (nipošto vakumiranog).
Sočno pečeno jaje sa sezonskim povrćem
Ova verzija Vam daje priliku da započnete dan sa jednom ili više kategorija koje su predložene u ovoj ishrani: krstašice ili boje. Pečeno jaje jako lijepo ide sa svježim sezonskim povrćem, osobito paradajzom, crvenom paprikom i svježom mrkvom. Ovaj recept je prikladan za sve one koji ne vole jesti prijesno žumance ali ne vole ni suhoću sasvim pečenog jajeta. Ukoliko Vas brinu bakterije (što ne bi trebalo ukoliko kupujete prava jaja od kokoškica koje čupkaju travkice i bubice) ovo pečenje je sasvim dovoljno da ih ubije.
Recept
Sastojci
- Domaća jaja od pašnih kokica po želji- Neka kombinacija sezonskog povrća: paradajz, crvena paprika (ili žuta ali crvena sadrži više antioksidanta), mrkva, rotkvice, zelena salata sa rikulom, kupus salata (uključite i crveni kupus za antioksidativna svojstva), krastavac, ili po želji neko drugo povrće.
- Morska sol po želji
Uputstvo
Ugrijte neku zdravu masnoću za pečenje (kokosovo ulje, puter, maslo, loj, mast) i na to razbijte koliko želite jaja i posolite sa morskom soli. Dok se jaja peku izrežite sezonsko povrće. Kad je bjelance skoro pečeno po Vašoj želji brzo probijte žumanjak i kratko promješajte, istresite odmah u tanjur, okružite povrćem i uživajte.Faze
Faza 1, 2, 3 i 4Varijacije
- Faza 1: možete pratiti ovaj doručak domaćim kiselim kruhom (http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/09/kruh-od-kiselog-tijesta.html) ili nekom varijacijom žitarica, kao i domaćim kefirom ili čvrstim jogurtom.- Faza 1: možete na kraju pečenja jaje posuti rendanim žutim sirom ili tankom kriškom.
- Faza 1, 2, 3 i 4 može biti praćena i nekim sezonskim voćem (pojesti voće prije jaja na prazan stomak) ili fermentiranim povrćem (što toplo preporučujem jer uz postojeća svojstva tog povrća koja su pojačana fermentacijom dobijete i blagotvorne probiotike).
- Faza 1, 2, 3 i 4: pokušajte posuti jaje nekim od začina. Začini su veoma korisni zbog mnoštva antioksidativnih svojstava. Probajte sljedeće začine ili kombinaciju istih: origano, kurkuma i biber (antioksidativno dejstvo kurkume je podržano sa crnim biberom), obična aleva paprika ili ljuta paprika ako to volite (dimljena paprika ili cayenne), bosiok ako pratite jelo sa paradajzom kao sezonskim povrćem, bijeli luk u granulama (ako pratite sa paprikom kao sezonskim povrćem) i slično.
- Faza 1, 2, 3 i 4: možete uz ovo ispeći i kriškice domaćeg suhog mesa (nipošto vakumiranog).
Obični omlet sa kurkumom, kokosovim mlijekom i voćem
Ova verzija Vam daje priliku da započnete dan sa jednom ili više kategorija koje su predložene u ovoj ishrani: boje. Ovaj recept je prikladan za sve one koji ne vole jesti prijesno žumance. Kurkuma ima fantastična antioksidativna svojstva i daje omletu lijepu žutu boju. Crni biber u ovom receptu pojačava bioavailability (dostupnost) antioksidativnih svojstava u krukumi. Kokosovo mlijeko i soda bikarbona "razbiju" žilavost pečenog jajeta.
Recept
Sastojci
- Domaća jaja od pašnih kokica po želji- Neka kombinacija sezonskog voća
- Morska sol po želji
- Kurkuma po želji
- Crni biber po želji
- Kokosovo mlijeko po želji
- Na vrh noža sode bikarbone
Uputstvo
Odaberite veličinu tavice koja će Vam omogućiti da napravite tanki omlet (malo deblji od palačinke), ovo je važno da bi se mogao ispeći prije nego počne da gori. Ugrijte neku zdravu masnoću za pečenje (kokosovo ulje, puter, maslo, loj, mast). Umutite jaja koliko želite sa malo morske soli, kurkume, crnog bibera, sode bikarbone i kokosovog mlijeka. Smanjite vatru i izlijte umućena jaja. Dok se jaja peku izrežite sezonsko voće, možete i napraviti sos od banana u kombinaciji sa nekim drugim voćem (ananas, jagode ili neko drugo bobičasto voće) sa malo kokosovog mlijeka i vanilije, malo meda. Kad je omlet pečen (trebalo bi da nije živ sa gornje strane), presavijte ga na pola i istresite odmah u tanjur. Voće pojedite prije omleta na prazan stomak.Napomena
Ako Vam se dogodi da ne procijenite veličinu tave za omlet i vidite da će se donja strana prepeći, slobodno okrenite omlet kao palačinku i kratko pecite na drugoj strani. To se meni dogodilo i zato ovako izgleda na slici. No to neka Vas ne brine, ukus se neće promijeniti.Faze
Faza 1, 2, 3 i 4Varijacije
- Faza 1: možete pratiti ovaj doručak domaćim kiselim kruhom (http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/09/kruh-od-kiselog-tijesta.html) ili nekom varijacijom žitarica, kao i domaćim kefirom ili čvrstim jogurtom.- Faza 1: možete u ovoj fazi umjesto kokosovog mlijeka staviti malo čvrstog jogurta u omlet.
- Faza 1: možete na kraju pečenja jaje posuti rendanim žutim sirom ili tankom kriškom.
- Faza 1, 2, 3 i 4: pokušajte u jaja dodati neki od začina. Začini su veoma korisni zbog mnoštva antioksidativnih svojstava. Probajte sljedeće začine ili kombinaciju istih: origano, kurkuma i biber (antioksidativno dejstvo kurkume je podržano sa crnim biberom), obična aleva paprika ili ljuta paprika ako to volite (dimljena paprika ili cayenne), bosiok ako pratite jelo sa paradajzom kao sezonskim povrćem, bijeli luk u granulama (ako pratite sa paprikom kao sezonskim povrćem) i slično.
- Faza 1, 2, 3 i 4: možete uz ovo ispeći i kriškice domaćeg suhog mesa (nipošto vakumiranog).
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.