Domaći kruh sa sirom, suhim mesom i povrćem
Ovaj recept je samo za prvu fazu i cilj je da uz nešto što ste navikli jesti (kruh, suho meso, sir) naviknete se da je i povrće može biti dio doručka. Uobičajeno salatno povrće vam neće teško pasti dok se pripremate da se oprostite sa svim što ste godinama smatrali da je ispravno :) Kruh bi trebao biti domaći, po mogućnosti takozvani kiseli kruh (recept: http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/09/kruh-od-kiselog-tijesta.html). Ukoliko imate djecu toplo preporučujem da pravite ovaj kruh ili da izbjegavate da im dajete drugi uz obroke jer slabe mogućnost abzorbcije važnih nutrijenata iz hrane.Recept
Sastojci
- Domaći "kiseli" kruh (http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/09/kruh-od-kiselog-tijesta.html)- Domaći mileram ili sir
- Domaće suho meso (nipošto vakumirano iz trgovine) isjeckano na komadiće
- Svježe sezonsko povrće (krastavac, paradajz, paprika...) izrezano
Uputstvo
Za ovo nije potrebno uputstvo :)Faze
Faza 1Varijacije
- Faza 1: možete pratiti ovaj doručak domaćim kefirom ili čvrstim jogurtom.Džigerica sa sezonskim svježim povrćem
|
Recept
Sastojci
- Džigerica, očišćena i izrezana na kriškice- Svježe sezonsko povrće (crvena paprika, rotkvice, krastavac, paradajz, mladi luk i slično)
- Masnoća (kokosovo ulje, maslo, mast, loj ili puter)
- Biber, nije obavezno
- Morska sol
Uputstvo
Ugrijte neku zdravu masnoću za pečenje i na nju stavite džigericu kuhajte po želji. Možete naglo okrenuti na jakoj vatri ili dinstati na blažoj (imajte u vidu da je dinstana džigerica malo suhlja pa u tom slučaju preporučujem dodatak nekog zelenog povrća kao što su listovi špinata ili neko divlje bilje kao što je srijemoš i slično). Izrezati sezonsko povrće dok se džigerica dinsta. Kad je džigerica gotova, poslužiti sa svježim sezonskim povrćem.Faze
Faza 1, 2, 3, 4 i 5.Varijacije
- Faza 1: možete pratiti ovaj doručak domaćim kiselim kruhom (http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/09/kruh-od-kiselog-tijesta.html), kao i domaćim kefirom, nekim dobrim sirom ili čvrstim jogurtom.- Faza 1, 2, 3, 4 i 5: možete džigericu dinstati sa nekim povrćem kao što su špinat, blitva, srijemoš, pera mladog luka i slično. Pred kraj kuhanja džigerice dodajte navedeno povrće i kratko prodinstajte (slika na lijevoj strani je kombinacija sa srimeošem i bijelim lukom).
Svježe sezonsko povrće sa suhim mesom
Svrha ovog doručka je da unesete u organizam namirnice koje sadrže boje i tako zadovoljite jednu od kategorija ove ishrane. Proteine dobjate iz suhog mesa i jogurta te jedan dio iz kupusa. Zdrave masnoće dobijate iz mesa, maslina i jogurta. Recept možete prilagoditi ostalim fazama time što ćete jogurt zamijeniti dodatnim maslinama, fermentiranim povrćem i suhim mesom.
Recept
Sastojci
- Domaće suho meso (nipošto vakumirano iz trgovine)- Sezonsko povrće raznih boja (crvna, ljubičasta, žuta, narančasta...)
- Masline (crne izbjegavajte jer sve konzervirane sadrže štetne sastojke, a zelene gledajte da uzimate one koje ne sadrže štetne sastojke, čitajte sastav)
- Morska sol
- Biber, nije obavezno
- Jogurt u prvoj fazi ili fermentirano povrće u ostalim fazama
Uputstvo
Isjecite povrće i suho meso i poslužite sa maslinama i jogurtom ili fermentiranim povrćem. Posolite po želji.Faze
Faza 1, bez jogurta faze 2, 3, 4 i 5.Varijacije
- Faza 1: možete pratiti ovaj doručak domaćim kiselim kruhom (http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/09/kruh-od-kiselog-tijesta.html), kao i domaćim kefirom, ili nekim dobrim sirom.Pečeno meso sa sezonskim povrćem
Ovaj doručak je napravljen od ostatka mesa od večere prethodni dan, ili pečenja i svježeg sezonskog povrća. Verzija na slici je sa janjećim pečenjem. Ovaj obrok daje Vam proteine i zdrave masnoće iz mesa, a iste možete pojačati sa maslinama. Sezonsko povrće bi trebalo da podrži kategoriju boja. Također, ovaj obrok možete obogatiti i fermentiranim povrćem i time zadovoljiti još dvije kategorije (probiotici i krstašice).
Recept
Sastojci
- Ostatak mesnog proteina od večere prethodni dan ili pečenja- Sezonsko povrće raznih boja (crvna, ljubičasta, žuta, narančasta...)
- Morska sol
- Biber, nije obavezno
Uputstvo
Isjecite povrće i meso i poslužite. Posolite po želji.Faze
Faza 1, 2, 3, 4 i 5.Varijacije
- Faza 1: možete pratiti ovaj doručak domaćim kiselim kruhom (http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/09/kruh-od-kiselog-tijesta.html), kao i domaćim kefirom, sirom ili čvrstim jogurtom.- Faze 1-5: obogatite ovaj doručak sa domaćim fermentiranim povrćem.
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.