31. 01. 2015.

Ideje i recepti za kuhani doručak

Pura sa povrćem

Navikli smo puru jesti sa mlijekom ili sirom, no odlična je sa kombinacijom kuhanog i svježeg povrća. Na slici napravljeno zabavno za moje kćerkice, smajli nije obavezan...

Recept

Sastojci

   - Pura (organic po mogućnosti jer je 80% kukuruza danas GMO)
   - Blitva oprana i grubo usitnjena
   - Prasa očišćena i isjeckana u tanke kolutiće
   - Mrkva krupno rendana
   - Crvena paprika očišćena i izrezana na kockice
   - Masnoća (kokosovo ulje, maslo, mast, loj ili puter)
   - Kurkuma
   - Biber
   - Morska sol
   - Svježe povrće (krastavac, paradajz, paprika...) izrezano

Uputstvo

Ugrijati vodu sa malo masnoće i morske soli za puru. Ugrijte neku zdravu masnoću za pečenje (susamovo ulje, kokosovo ulje, puter, maslo, loj, mast) i na nju stavite prasu i malo prodinstati da omekša. Na to dodati mrkvu i opet malo prodinstati. Dodati papriku i dinstati dok sve ne omekša. Skuhati puru dok se ovo dinsta. Kad je povrće smekšalo, dodati blitvu, sol, kurkumu i biber i kratko prodinstati dok blitva ne uvene. Poslužiti puru sa dinstanim povrćem i svježim povrćem.

Faze

Faza 1, 2, 3 i 4.

Varijacije

   - Faza 1: možete pratiti ovaj doručak domaćim kiselim kruhom (http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/09/kruh-od-kiselog-tijesta.html), kao i domaćim kefirom ili čvrstim jogurtom.
   - Faza 1, 2, 3 i 4 može biti praćeno nekim sezonskim voćem (pojesti voće prije ovog jela na prazan stomak)


    - Faza 5, bez pure (slika iznad).

Pileća džigerica i srca sa špinatom i sezonskim povrćem

Pileća džigerica je odličan izbor za doručak jer je veoma zasitna a zajedno sa špinatom i ostalim povrćem čini nutritivnu bombu. U prvih 4 faze može se posipati i sa malo kukuruza (paziti da je organic i bar GMO free).

Recept

Sastojci

   - Pileća džigerica i srca, očišćena i izrezana na kriškice, srca prepolovljena
   - Špinat, opran i grubo isječen
   - Crveni luk, očišćen i izrezan na rebra
   - Bijeli luk, očišćen, sitno isjeckan ili iscjeđen
   - Svježe sezonsko povrće (crvena paprika, rotkvice, krastavac, paradajz i slično)
   - Masnoća (kokosovo ulje, maslo, mast, loj ili puter)
   - Biber, nije obavezno
   - Svježa brusnica za posipanje (nije obavezno, a može i neko drugo kiselo i oporo bobičasto voće, recimo kupina)
   - Kukuruz za posipanje (organic i ili bar GMO free)
   - Morska sol

Uputstvo

Ugrijte neku zdravu masnoću za pečenje i na nju stavite crveni luk i malo prodinstati da omekša. Na to dodati džigericu i srca i dinstati. Izrezati sezonsko povrće dok se ovo dinsta. Kad je džigerica kuhana, dodati špinat, sol, i bijeli luk i kratko prodinstati dok špinat ne uvene. Poslužiti sa dinstanim svježim sezonskim povrćem.

Faze

Faza 1, 2, 3, 4 i 5.

Varijacije

   - Faza 1: možete pratiti ovaj doručak domaćim kiselim kruhom (http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/09/kruh-od-kiselog-tijesta.html), kao i domaćim kefirom ili čvrstim jogurtom.
   - Faza 5 bez kukuruza (slika ispod).
 

 Pureća džigerica sa dinstanim povrćem sirom i kukuruzom


Pureća džigerica je odličan izbor za doručak jer je veoma zasitna, sadrži bitne nutriente koji se teško mogu naći iz drugih izvora, a veoma je brza za pripremiti. Također i povrće je brzo gotovo, pogotovu ako sve pripremite večer prije (očistite i isječete povrće). U prvoj fazi, obrok možete pratiti sa nekim kvalitetnim sirom a do 5. i kukuruzom (organic ili non-GMO).

Recept

Sastojci

   - Pureća džigerica, očišćena i izrezana na kriškice
   - Paprika (po mogućnosti raznih boja)
   - Crveni luk, očišćen i izrezan na rebra
   - Bijeli luk, očišćen, sitno isjeckan ili iscjeđen
   - Gljive očišćene i izrezane na kriškice
   - Zelena mahuna (ovdje je odlična ona tanka dugačka, takozvana Francuska)
   - Masnoća (kokosovo ulje, maslo, mast, loj ili puter)
   - Morska sol
   - Svježi peršun
   - Biber, nije obavezno 

Uputstvo

Ugrijte neku zdravu masnoću za pečenje i na nju stavite crveni luk i malo prodinstati da omekša. U Dodati gljive i još malo prodinstati. Ugrijati zasebnu tavicu sa masnoćom za džigericu te pecite po želji (slabije, srednje ili dobro pečeno). Na gljive i luk dodati paprike, mahune i bijeli luk. Kad je sve gotovo istresti na tanjur. U prvoj fazi možete poslužiti sa nekim kvalitetnim sirom, a sve do zadnje faze možete pratiti i sa kvalitetnim kukuruzom.

Faze

Faza 1, 2, 3, 4 i 5.

Varijacije

   - Faza 1: možete pratiti ovaj doručak domaćim kiselim kruhom (http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/09/kruh-od-kiselog-tijesta.html), kao i domaćim kefirom, sirom ili čvrstim jogurtom.
   - Faza 5 bez kukuruza.

Meso sa špinatom i fermentiranim povrćem




Ovaj doručak je napravljen od ostatka mesa od večere prethodni dan, fermentiranog povrća (koje toplo preporučujem da napravite sami i uvijek imate u kući za brze obroke) i od "ultimate fast food" špinata (naravno ako je lišće očišćeno i oprano te spremno za korištenje). Ovaj obrok daje Vam dobar start jer uključuje proteine, krstašice i probiotike, kao i zdrave masnoće.

Recept

Sastojci

   - Ostatak mesnog proteina od večere prethodni dan
   - Fermentirano povrće (recept zaseban u drugom postu)
   - Lišće špinata, oprano i grubo usitnjeno
   - Bijeli luk, očišćen

Uputstvo

Ugrijte neku zdravu masnoću za pečenje i na nju stavite crveni luk i malo prodinstati da omekša. U Dodati gljive i još malo prodinstati. Ugrijati zasebnu tavicu sa masnoćom za džigericu te pecite po želji (slabije, srednje ili dobro pečeno). Na gljive i luk dodati paprike, mahune i bijeli luk. Kad je sve gotovo istresti na tanjur. U prvoj fazi možete poslužiti sa nekim kvalitetnim sirom, a sve do zadnje faze možete pratiti i sa kvalitetnim kukuruzom.

Faze

Faza 1, 2, 3, 4 i 5.

Varijacije

   - Faza 1: možete pratiti ovaj doručak domaćim kiselim kruhom (http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/09/kruh-od-kiselog-tijesta.html), kao i domaćim kefirom, sirom ili čvrstim jogurtom.
   - Faza 5 bez kukuruza.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.